1863

Achtergrond

Dirk Hoftijzer, werkzaam als schoenmaker in Zwartewaal, en Johanna Schuurman krijgen samen hun eerste zoon genaamd Cornelis. Cornelis Hoftijzer heeft geen interesse in het vakgebied van zijn vader. Hij laat zich opleiden door plaatselijke ambachtslieden en leert alle kneepjes van het schildersvak.

1885

Oprichting

In ‘de grote stad’ bevindt zich de mogelijkheid tot het uitvoeren van grootschalig schilderwerk. Cornelis ontvlucht Zwartewaal op 11 februari 1882, wanneer hij 19 jaar oud is. Het bevolkingsregister verklaart dat Cornelis verhuist naar Capelle aan den IJssel waar hij ruim twee jaar woont en werkt. Hierna gaat Cornelis zijn droom achterna. De schilder en glazenier in hart en nieren vertrekt daadwerkelijk naar Rotterdam, ‘de grote stad’. Hier richtte hij in 1885 de firma Hoftijzer op.

1897

Groei

Firma Hoftijzer heeft behoefte aan nieuwe jonge werknemers. Zie onderstaand bericht in het Rotterdamsch Nieuwsblad van 8 juli 1897. In de advertentie wordt een schilder/halfwas gevraagd. 

1907

Verhuizing Heemraadsingel 274

De familie Hoftijzer verhuist in 1907 definitief naar de Heemraadssingel 274. Het statige pand aan de singel bestaat uit drie woonlagen met een souterrain wat zich perfect leent voor de werkplaats van de firma Hoftijzer. Op de eerste woonlaag, in een zogenaamde ‘voor-tussen-achter-‘ woont en leeft de familie zelf. Op 29 mei in datzelfde jaar (1907) wordt het vijfde en laatste kind van Cornelis en Anna op de wereld gezet. Bernardus Gerardes Hoftijzer, oftewel Ben, later vader van Bob en Ben Hoftijzer.

1939

2de generatie Hoftijzer

Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, overlijdt Cornelis Hoftijzer. Zijn jongste zoon Ben Hoftijzer, de vader van Bob en Ben, is 32 jaar en neemt de leiding van het bedrijf over.  

1950

GEM

Begin jaren 50 neemt de firma Hoftijzer het schildersbedrijf Van Sorge en Van Munster over. Hiermee werd de Rotterdamse Graan Elevator Maatschappij (GEM) één van de opdrachtgevers die een belangrijke rol speelt in de geschiedenis. De firma Hoftijzer was niet alleen verantwoordelijk voor het schilderwerk van de kantoorgebouwen en de graanelevatoren maar ook voor het onderhoud aan de betonnen graansilo’s.

1964

Bob Hoftijzer

Bob Hoftijzer heeft zijn militaire dienst vervuld en zijn diploma aan het HBS behaald. Hij is 22 lentes jong als hij het bedrijf van zijn vader komt versterken. Zijn eerste werk is de nieuwbouw van de remise van de RET aan de Hilledijk.

1973

Ben Hoftijzer

Het is begin 1973 wanneer Ben Hoftijzer (29 jaar) aanklopt bij zijn vader met de mededeling dat hij zich wil voegen bij het schildersbedrijf (op dit moment bestaande uit 25 man). Er wordt een bijeenkomst belegd in café De Pijp aan de Gaffelstraat. Ben senior, Bob en Ben komen tot overeenstemming.

1976

3de generatie Hoftijzer

Aan het eind van de jaren 60 besluit Ben senior het wat rustiger aan te doen. In januari 1976 nemen Bob en Ben het schildersbedrijf over van hun vader. Firma Schildersbedrijf B.G. Hoftijzer gaat verder onder de naam Schildersbedrijf B. Hoftijzer B.V. 

1980

Verhuizing

De groei van Schildersbedrijf Hoftijzer vraagt om een grotere vestiging. In 1980 verhuist het bedrijf naar het nieuwe pand aan de Veldkersweg 29.  

1981

Toon Janse

De 15-jarige leerling schilder, Toon Janse, treedt in dienst bij Schildersbedrijf Hoftijzer. 

1985

100 jaar

In 1985 bestaat schildersbedrijf Hoftijzer precies 100 jaar en dat wordt gevierd. De medewerkers krijgen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan een gouden dukaat. Deze was in 1985 precies 100 gulden waard.

1990

Roelof Bosch

In 1990 stroomt Roelof Bosch het schildersbedrijf binnen als projectleider.

1993

Leen van Veen

7 september 1993 treedt Leen van Veen als schilder / meewerkend voorman in dienst van het schildersbedrijf.

2004

Nieuwe eigenaren

Roelof Bosch en Toon Janse worden in 2004 samen de nieuwe eigenaren van schildersbedrijf B. Hoftijzer B.V. Bob en Ben namen in datzelfde jaar afscheid van hun werkzame leven bij Hoftijzer, maar blijven betrokken en bereikbaar voor allerhande adviezen.

2010

VGO-keurmerk

Hoftijzer behaalt het VGO-keurmerk en kan zich tot VGO-gecertificeerd bedrijf rekenen.

2015

Beste Leerwerkbedrijf van het jaar

In 2015 bestaat het Schildersbedrijf 130 jaar. In datzelfde jaar wordt Schildersbedrijf Hoftijzer BV verrast met een nominatie en later de titel “Beste Leerwerkbedrijf van het jaar” in de regio Rotterdam.

“Schildersbedrijf Hoftijzer BV onderscheidt zich in het maatschappelijk ondernemen en het begeleiden van leerlingen. De kernwaarden zijn als het ware terug te vinden in de haarvaten van de organisatie en is onlosmakelijk, zichtbaar én voelbaar verbonden met de bedrijfscultuur.”

2019

Hoftijzer Vastgoedonderhoud

‘Schildersbedrijf´ dekt de lading niet meer van de werkzaamheden die Hoftijzer uitvoert. In januari 2019 wordt schildersbedrijf B. Hoftijzer BV omgedoopt tot Hoftijzer Vastgoedonderhoud. De branding van het bedrijf wordt hierbij in een modern jasje gestoken.

Daarnaast heeft Roelof een deel van zijn aandelen verkocht aan Leen van Veen. Leen van Veen, die in 1993 is begonnen  als meewerkend voorman-schilder bij Hoftijzer, treedt hierbij officieel toe tot de directie van het bedrijf.

2020

Jubileum

Precies 135 jaar geleden richtte Cornelis Hoftijzer het schildersbedrijf op. Dit jubileumjaar wordt gevierd met de uitgave van een historisch jubileumboek, "De kleur van Hoftijzer".

2021

In memoriam

 Bob Hoftijzer (1942 - 2021)